Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem

Idealnie wilgotne z pysznym kremem. Dzisiaj przepis na ciasto marchewkowo-jabłkowe. Trzeba go spróbować! <3

 

Składniki:

  • 350 g marchewki,
  • 250 g jabłka,
  • 150 g masła,
  • 150 g erytrolu/ksylitolu lub cukru,
  • 3 jajka,
  • 180 mąki pszennej pełnoziarnistej/owsianej lub orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1,5 łyżki miodu.

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Formę (u mnie 20×37 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o małych oczkach zetrzyj marchew. Na dużych jabłko. W osobnej misce zmiksuj na gładką masę słodzik z masłem pokrojonym na kawałki. Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę. Zmiksuj na jednolitą masę, dodaj marchew i jabłko, wymieszaj do połączenia składników. Masę przelej do wyłożonej papierem formy, piecz ok. 1 h. Serek zmiksuj z miodem, dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasto posmaruj wierz kremem. Przechowuj w lodówce (najlepiej smakuje kolejnego dnia).