Czosnkowe chlebki naan z czarnuszką

Hinduskie jogurtowe chlebki, które pokochaliśmy. Sprawdzą się jako dodatek do wielu dań; curry, pasty, dipy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Koniecznie wypróbuj.

Składniki:
– mąka pszenna – 300 g,
– sól – 1 łyżeczka,
– oliwa z oliwek – 1 łyżka,
– suszone drożdże – 1,5 łyżeczki,
– letnie mleko – 130 ml,
– jogurt naturalny – 3 łyżki,
– masło – 3 łyżki,
– czosnek – 1 ząbek,
– czarnuszka – 1 łyżeczka

Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami. W rondelku podgrzej mleko, aby było letnie. Na środku mąki zrób wgłębienie i dodaj jogurt. Powoli wymieszaj, stopniowo dodawaj letnie mleko i oliwę. Wyrabiaj ciasto i uformuj kulę. Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczkę, odstaw w ciepłe miejsce i zostaw na godzinę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw z ognia, ostudź. Piekarnik nagrzej na najwyższą temperaturę. Ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj z nich podłużne łezki. Posyp czarnuszką. Dociśnij czarnuszkę do ciasta, aby się nie obsypała. Nasmaruj je masłem czosnkowym. Chlebki przełóż na rozgrzaną blachę, włóż na najwyższe piętro piekarnika i piecz ok. 7-10 minut aż się zarumienią.

 

I gotowe! 🙂 Smacznego.