Paulina Borcz

Jak planować posiłki żeby jeść zdrowo i zaoszczędzić czas? Poznaj moją receptę.

Częstą przyczyną sięgania po niezdrowe przekąski, dania z fast food’a i szybkie zapychacze typu: pączki, drożdżówki, kołaczyki jest brak czasu na przygotowanie zbilansowanych posiłków i zła organizacja domowego menu w trakcie tygodnia. Pamiętaj, że każdy z nas ma tyle samo czasu. A podczas konsultacji dietetycznych spotykam wiele kobiet, które są aktywnie zawodowo, mają dzieci i opiekują się domem. Odrzuć więc wymówki typu; „dużo pracy”, „opieka nad dziećmi”, „obowiązki domowe” i zacznij planować swoje posiłki. Zbilansowane menu w ciągu dnia pomoże Ci zahamować łaknienie na słodkie czy słone przekąski, a Ty zadbasz o zdrowie swoje i domowników.

Poznaj moją receptę na szybkie gotowanie i planowanie posiłków.

 

SPRAWDŹ ZAPASY

Zacznij od porządnego sprawdzenia tego co znajduje się w Twojej lodówce, półkach kuchennych czy spiżarni. To kluczowe, aby nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na kolejnych zakupach. Spisz dokładnie wszystko na kartce. Nie pomijaj niczego. Następnie zaznacz najlepiej kolorowym zakreślaczem produkty, które musisz zjeść w pierwszej kolejności, bo np. ich termin przydatności do spożycia się kończy lub za niedługo się zepsują. Są to produkty, które musisz zaplanować na pewno w menu na najbliższy tydzień, tak aby nie wyrzucić jedzenia.

 

ZAPLANUJ POSIŁKI

Najlepszym sposobem kontroli nad codziennymi daniami jest zaplanowanie ich. Ja robię rozpiskę na cały tydzień, dzięki temu nie myślę pół dnia o tym co dzisiaj zrobić na obiad, co potrzebuje kupić, a co w domu mam. Oszczędzam tym samym czas i nie denerwuje się, że nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc najlepiej skoczyć do fastfood’a na coś szybkiego.
Na kartce wypisz dni tygodnia, jeżeli tak jak ja spożywasz 4 posiłki dziennie, rozpisz je kolejno pod każdym dniem, tj: śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja. Teraz czas na konkretne rozpisanie posiłków. Zrób to tak dokładnie jak tylko potrafisz. Jeżeli w którymś z posiłków pojawia się np. koktajl, wypisz dokładne składniki, jakie użyjesz do przygotowania. Wtedy będziesz mieć pewność, że kupisz tylko potrzebne składniki. Gotujesz dania obiadowe z przepisu? Świetnie! Zapisz stronę, z której będziesz wykonywać danie. Nie zmarnujesz czasu na szukanie przepisu w otchłaniach Internetu.
Rozpisuj posiłki świadomie. To znaczy, zastanów się ile masz czasu każdego dnia na przygotowanie posiłków. Jeżeli niewiele, wybierz szybkie dania: koktajle owocowo-warzywne, makaron żytni z cukinią i suszonymi pomidorami, omlet ze szpinakiem i serem feta, a do tego pieczywo żytnie.
Jeżeli po pracy wpadasz do domu i brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu, przygotuj obiad wieczorem lub w weekend na parę dni, np. leczo z kurczakiem i ryżem, chilli con carne, gulasz, zupy krem z sezonowych warzyw.

 

SPORZĄDŹ LISTĘ ZAKUPÓW

Przygotuj listę zakupów według wcześniejszego menu. Postaraj się stworzyć ją jak najdokładniej. Dokładnie wypisz ilość sztuk czy gramaturę potrzebnych składników. Tym sposobem nie kupisz nie potrzebnej żywności, która może się zepsuć i zaoszczędzisz pieniądze.
Masz listę? To teraz czas na zakupy. Ja robię je raz w tygodniu! W rezultacie poświęcam ok. 1 h w tygodniu na zakupy i nie muszę codziennie szukać czasu na dojście/dojazd do sklepu. Zachęcam, żebyś poszukał/poszukała w Twojej okolicy dobrej jakości mięsa, warzyw i owoców. Ja nie przepadam za owocami i warzywami z supermarketu, dlatego moją listę przygotowuje według podziału; SUPERMARKET, MIĘSNY, WARZYWNIAK I PIEKARNIA. Mam sprawdzoną piekarnię gdzie kupuje pieczywo z dobrym składem. To samo z warzywami, owocami i mięsem. Po resztę produktów udaje się do supermarketu.

 

WYGOSPODARUJ CZAS NA GOTOWANIE

Jeżeli Twój tydzień to istna gonitwa i masz wiele obowiązków poświęć czas w weekend na przygotowanie posiłków. Tutaj świetnie sprawdzą się szybkie dania jedno garnkowe na obiady, zupy krem na kolacje czy batoniki musli i domowe ciasta na przekąskę. W tygodniu możesz śmiało odgrzać przygotowane wcześniej posiłki i cieszyć się zdrowym daniem.

 

NIE BÓJ SIĘ MROŻENIA

Z racji, że na zakupy wybieram się raz w tygodniu. Kupuje 2-3 bochenki chleba i mrożę pieczywo. Tym sposobem mam zapasy na cały tydzień i znowu oszczędzam czas na codzienne wędrówki do sklepu. Z powodzeniem możesz mrozić również potrawy, które mogą zepsuć się w lodówce, np.: pulpety mięsne, gulasz, leczo.

 

Powyższy sposób pomoże Ci jeść smacznie i zdrowo i wbrew powszechnym mitom, że zdrowa dieta jest czasochłonna i droga, możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy. Spróbuj i daj znać jak ten sposób sprawdza się u Ciebie.