Jogurtowe placuszki z plastrami banana

Więcej czasu w domu pozwala nam spędzać godziny w kuchni. Ostatnio furorę robią placuszki na słodko, które próbujemy w wielu wersjach. Najczęściej jadamy je na śniadania i drugie śniadania.
Dzisiaj odsłona placuszków jogurtowych z polewa czekoladową! Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • 3 banany,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 jajka,
  • 170 g mąki (pszenna lub owsiana),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Do miski wlej jogurt, dodaj jajka i miód, zmiksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych, zmiksuj na gładką masę. Banany pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, nakładaj po jednej łyżce i smaż ok. 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia pierwsze strony wciśnij po ok. 3 plasterki banana na placka.
Placuszki możesz podawać z polewą czekoladową. Wystarcz rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną mleka i miodu.

Wyszło puszyście i przepysznie!