Jogurtowiec ze śliwkami i kruszonką

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję ekspresowego i niezwykle prostego ciasta. Wykonasz je bez trudu, szybko, a w dodatku z prawie 100 % pewnością powodzenia!

Składniki:

KRUSZONKA

  • masło – 50 g,
  • erytrol lub cukier – 50 g
  • mąka pszenna – 70 g,

CIASTO

  • jogurt naturalny – 250 g,
  • olej rzepakowy – 180 g,
  • jajko – 3 sztuki,
  • erytrol lub cukier – 170 g,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna – 325 g,
  • śliwki, wydrylowane – 350 g

KRUSZONKA: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier i masło, wyrób kruszonkę, wstaw do lodówki.
CIASTO: Do miski wlej jogurt, olej, wbij jajka, cukier, zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, delikatnie wymieszaj. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, bez grudek. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę prostokątną (30 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Na wierz ułóż przekrojone na pół śliwki. Całość posyp równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

I gotowe. Ja uwielbiam zapach pieczonego ciasta w domu.