Pasta z bobu

Pasta z bobu
 
☑️ super SZYBKA,
☑️ super PROSTA w wykonaniu,
☑️ super SMACZNA!
 
Staram się wybierać sezonowe produkty, więc w mojej kuchni gości BÓB. Ma specyficzny orzechowy smak. Jeżeli musisz się do niego przekonać spróbuj w formie pasty na pieczywo! Dlaczego warto sięgać po bób? Jest bogaty mi.n. w błonnik, żelazo, kwas foliowy i białko. SPRÓBUJ KONIECZNIE!
Składniki: 
– bób – 500 g,
– oliwa z oliwek – 8 łyżek (80 g),
– cebula – 1 sztuka,
– czosnek – 3 ząbki,
– sok z 1 cytryny,
– jogurt naturalny – 3 łyżki (30 g),
– przyprawy; sól, pieprz, kumin
Bób ugotuj w osolonej wodzie. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do malakresa przełóż wszystkie składniki i zblenduj.
Smacznego!