Pieczone FIT pączki twarogowe na „Tłusty Czwartek”

Dzisiaj obchodzimy Tłusty Czwartek, w związku z tym większość z Nas sięga po pączki. Pamiętaj o trzech rzeczach;

  • nawet jeżeli jesteś na diecie 2-3 pączki zjedzone dzisiaj nie zrujnują Twoich starań i efektów (dzisiaj to dzisiaj, a nie przez kolejny tydzień),
  • jeżeli już jesz dzisiaj pączki to wybierz te dobrej jakości, smaczne, z dobrym składem (mąka, mleko, cukier, drożdże, olej/smalec, konfitura). Nie kupuj pączków w markecie, które są lekkie, puste, bez smaku i z najdłuższym i okropnym składem,
  • zjedź pączki bez wyrzutów sumienia, a od jutra wróć do zdrowych nawyków.

Możesz też wykonać ich zdrowszą wersję z twarogiem i erytrolem. Pieczone, nie smażone na smalcu.

 

Składniki:

– twaróg półtłusty – 250 g,
– mąka pszenna – 100 g,
– mąka pszenna pełnoziarnista – 50 g,
– erytrol – 3 łyżki,
– jajko – 1 sztuka,
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Zmiksuj jajko z twarogiem i erytrolem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ręcznie. Ciasto pokrój na 8 równych części, uformuj pączki i wyłóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut. Podawaj z konfiturą i cukrem pudrem z erytrolu.