Pizza domowa z salami i chilli na spodzie z mąki żytniej, owsianej i pełnoziarnistej

Przepis na domową pizzę to przepis o który pytacie najczęściej! 😀 Często na moim instagramie (https://www.instagram.com/borczpaulina/) pokazuje Wam różne odsłony domowej pizzy. Eksperymentuje z mąkami i różnymi dodatkami. Tym razem padło na mąkę owsianą, żytnią i pszenną pełnoziarnistą. Na wierzchu; mozzarella, ser gouda, salami, czerwona papryka, cebula i papryczka chilli. Brzmi smacznie? Spróbuj koniecznie! 🙂

Składniki NA CIASTO:

– mąka pszenna pełnoziarnista – 150 g,
– mąka owsiana – 150 g,
– mąka żytnia – 100 g,
– ciepła woda – 220 g,
– cukier – 1 łyżeczka,
– drożdże, świeże – 20 g,
– oliwa z oliwek extra vergine – 30 g,
– sól – 1 łyżeczka,

Składniki NA WIERZ PIZZY:

– koncentrat pomidorowy – 3 łyżki,
– sól – szczypta,
– pieprz – szczypta,
– oregano – szczypta,
– bazylia – szczypta,
– mozzarella w kulce – 1 opakowanie,
– ser gouda – 120 g,
– salami – ok. 15 plasterków,
– papryka czerwona – 1/2 małej sztuki,
– papryczka chilli – 1/2 sztuki,
– cebula – 1/4 sztuki.

CIASTO: Dużą miskę natłuść niewielką ilością oliwy. Odstaw. Do inne miski wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do rozczynu z drożdży dodaj mąki, oliwę z oliwek, sól i wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka masa (ok. 2-3 minuty). Jak ciasto będzie się kleić możesz odrobinę podsypać mąkę lub wyrobić ciasto w robocie kuchennym. Ciasto przełóż do natłuszczonej wcześniej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

W między czasie przygotuj składniki na pizzę. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser, pokrój w plastry mozzarellę, paprykę w kosteczkę, cebulę w piórka, a papryczkę chilli w cienkie plasterki i usuń pestki. W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy z przyprawami i odrobiną wody. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je delikatnie na blasze wysmarowanej oliwą, wierz wysmaruj przygotowanym sosem pomidorowym, następnie posyp startym serem, dodaj mozzarellę, salami, paprykę, cebulę i papryczkę chilli. Piecz ok. 15-20 minut.

 

Smacznego! 🙂