Placuszki bananowe na mące kokosowej z musem z czarnej porzeczki

Dzisiaj podaję Wam przepis na placuszki bananowe na mące kokosowej z musem z czarnej porzeczki. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub na przekąskę do pracy i szkoły. Możecie do placuszków dobrać dodatki jakie lubicie i macie pod ręką. U mnie wiórki kokosowe i mus z czarnej porzeczki, na który podaje poniżej przepis. Danie jest łatwe i szybkie!

 

Składniki na PLACUSZKI BANANOWE NA MĄCE KOKOSOWEJ (na 2-3 porcje):

  • banan – 2 sztuki,
  • jajko – 4 sztuki,
  • erytrol – 1 łyżka (możesz użyć innego słodu albo nie używać wcale),
  • sól morska – szczypta,
  • mąka kokosowa – 2 łyżki (40 g),
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki (80 g),
  • mleko – 80 g,
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,
  • masło klarowane – 1 łyżka (do smażenia)

Do miski wbij jajka, dodaj banana podzielonego na części, erytrol i sól. Zblenduj. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksuj na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej masłem klarowanym.

 

Składniki na MUS PORZECZKOWY (na 2-3 porcje):

  • porzeczki, mrożone – 250 g,
  • erytrol – 2 łyżki,
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Do rondelka wrzuć porzeczki, zasyp erytrolem, dodaj sok cytrynowy. Duś aż porzeczki się rozmrożą i nabiorą konsystencji, co chwile mieszając (ok. 5-7 min). W trakcie możesz dodać odrobinę wody.

 

Smacznego! 🙂