Sezonowe warzywa i owoce – LUTY

W styczniowym poście na temat sezonowych warzyw i owoców paradowałam z marchewką. Tym razem pietruszka!
Pamiętaj, że spożycie warzyw i owoców jest bardzo ważne. Najlepiej aby w ciągu dnia spożywać 4 porcje warzyw i 1 porcje owoców dziennie. Okres zimowy daje nam nie wielkie możliwości wyboru. Mamy za to nasze warzywa korzeniowe, z których z powodzeniem możesz wykonać zupy czy surówki.

Poniżej ściągawka po które warzywa i owoce sięgać w LUTYM:

  • cykoria,
  • roszponka,
  • endywia,
  • kapusta włoska, biała i czerwona,
  • brukselka,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • por,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • seler,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jabłko,
  • gruszka,
  • ziemniaki,
  • dynia.

Życzę świadomych pysznych zakupów. Ja tymczasem zabieram się za krem z białych warzyw. 🙂