Sezonowe warzywa i owoce – STYCZEŃ

Staram się Was przekonywać, że jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest korzystne dla Naszego zdrowia. Takie produkty są bogate w witaminy i składniki mineralne, które poprawiają Naszą urodę i samopoczucie. Ich zaletą jest również to, że nie muszą być importowane z dalekich krajów przez co zawierają mniej pestycydów i konserwantów. Dodatkowo owoce i warzywa kupowane w sezonie, są znacznie tańsze niż poza nim (np. truskawki).

Okres jesienno-zimowy nie daje nam zbyt dużego wyboru, jeżeli chodzi o warzywa i owoce, dlatego tym bardziej zwróć uwagę na ich podaż, aby nie doprowadzić do niedoborów. Poniżej krótka ściągawka po co sięgać w styczniu. SMACZNEGO!

  • cykoria,
  • endywia,
  • kapusta włoska,
  • kapusta biała,
  • kapusta czerwona,
  • brukselka,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • por,
  • pietruszka,
  • brukiew,
  • rzodkiew biała,
  • marchew,
  • burak,
  • seler,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ziemniak,
  • dynia,
  • jabłka,
  • gruszki.

Pamiętaj o tych produktach komponując codzienne dania dla siebie i swojej rodziny. Ja tymczasem idę przygotować surówkę z mojej marchewki. 🙂