Szaszłyki z polędwiczki z papryką i cebulą, puree z batata, sałatka z pomidorków, czerwonej cebuli i pietruszki

Koniecznie spróbuj tego przepisu, a na pewno na stałe zagości w Twoim menu. Odżywcze, smaczne i proste dania stosuje w mojej kuchni i załączam do jadłospisów moich pacjentów.

 

Składniki:

SZASZŁYKI (przepis na ok. 6 sztuk)

  • polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka,
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy – 3 łyżki,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • czerwona cebula – 1/2 sztuki,
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki,
  • papryka żółta – 1/2 sztuki

PUREE Z BATATA

  • batat – 1 sztuka,
  • masło – 1 łyżeczka,
  • sól, gałka muszkatołowa

SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CZERWONEJ CEBULI I PIETRUSZKI

  • pomidorki koktajlowe, czerwone – 6 sztuk,
  • pomidorki koktajlowe, żółte – 4 sztuki,
  • pietruszka, natka – 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz
  • czerwona cebula – 1/5 sztuki,
  • oliwa z oliwek – kilka kropel,
  • sok z cytryny – kilka kropel.

SZASZŁYKI: W miseczce wymieszaj, sos sojowy, miód i sok z cytryny. Polędwiczkę pokrój w plastry ok. 2 cm, paprykę i cebulę tak samo (tak aby łatwo było nadziać na patyczki do szaszłyków). Paprykę i cebulę przełóż do osobnej miski, mięso do osobnej. Wlej po połowie marynaty do mięsa i warzyw. Jeżeli masz czas przełóż mięso i warzywa do zamarynowania na ok. 3 h lub najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 210 stopni. Na patyczki nadziej na przemian, mięso, cebulę i papryki. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 20 minut.
PUREE Z BATATA: Batata obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej, osolonej wody, gotuj do miękkości, dodaj masło i gałkę muszkatołową, rozgnieć na puree.
SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CZERWONEJ CEBULI I PIETRUSZKI: Pomidorki pokrój na ćwiartki lub połówki, przełóż do miseczki, dopraw solom i pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dodaj posiekaną pietruszkę i cebulę pokrojoną w pióra, wymieszaj.