Szybkie i proste bułeczki

Leniwa sobota lub niedziela to idealny czas na upieczenie bułek do śniadania. Cieplutkie, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięsiste i co najważniejsze bez zbędnych dodatków. Całkowity czas przygotowania razem z pieczeniem to mniej niż. Smacznego! 🙂

 

Składniki:

  • mąka pszenna – 450 g,
  • drożdże, świeże – 40 g,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • ciepła woda – 250 ml,
  • olej rzepakowy – 20 ml,
  • sól – 1,5 łyżeczki,
  • żółtko – 1 sztuka
  • do posypania; oregano, pestki słonecznika, czarnuszka, mak

Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem (aż drożdże i cukier się rozpuszczą). Do dużej miski włóż wodę z drożdżami, mąkę, olej i sól. Wyrób ciasto. Uformuj kule, przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopi. Ciasto podziel na 8 równych części, uformuj bułeczki i przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Bułki posmaruj rozbełtanym żółtkiem posyp ulubionymi dodatkami i piecz ok. 15 minut.