Szybkie posiłki do lunchboxa

Wrzesień nie rzadko kojarzy Nam się z końcem urlopu i powrotem do szkoły i pracy. Jeżeli chcesz świadomie komponować swoje posiłki, wiesz że ważne jest to, co zabierasz ze sobą. Szczególnie, że poza domem często czekają na Nas pokusy: urodziny, przekąski z automatu, bufet czy restauracja. Najlepszy sposób na to żeby uniknąć podjadania niezdrowych przekąsek w pracy jest zabranie ze sobą odżywczego posiłku. Przygotowałam dla Ciebie zestawienie zdrowych przepisów, które szybko i łatwo przygotujesz i zabierzesz ze sobą.

 

PLACUSZKI BANANOWE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

Składniki:
– banan – 1 duża sztuka (ok. 140 g),
– napój roślinny lub mleko – 4 łyżki (40 g),
– mąka ziemniaczana – 2 łyżki (40 g),
– mąka kokosowa – 2 łyżki (20 g),
– jajko – 2 sztuki,
– erytrol lub inny słodzik – 1 łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta,
– olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane – do smażenia,
– konfitura wedle uznania

Do naczynia miksującego wbij jajka, dodaj pokrojonego banana, ksylitol i sól. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, mleko kokosowe i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj. Smaż na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem kokosowym. Podawaj z dżemem.

 

 

ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM

Składniki:
– banan – 1 sztuka (120 g),
– jabłko – 1 sztuka (140 g),
– awokado – ½ sztuki (70 g),
– napój roślinny lub mleko – 150 g,
– szpinak, świeży – 2 garści (50 g),
– siemię lniane – 1 łyżeczka (5 g),
– miód – 1 łyżeczka (10 g)

Składniki zmiksuj na jednolitą masę.

 

 

BUDYŃ JAGLANY Z OWOCAMI I CYNAMONEM

Składniki:
– kasza jaglana – 1/3 szklanki (60 g)
– mleko lub napój roślinny (u mnie owsiany) – 1 szklanka (250 g),
– banan – 1/2 sztuki (60 g),
– masło migdałowe (opcjonalnie) – 1 łyżka (20 g),
– owoce do podania – według uznania,
– cynamon – szczypta

Kaszę bardzo dokładnie przepłucz na sitku (ja płuczę gorącą wodą ok. 3 min), aby pozbyć się goryczki. Kaszę wrzuć do rondelka zalej 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15 min). Kaszę zblenduj z bananem, 1/2 szklanki mleka i masłem orzechowym na gładką masę i podawaj z owocami i cynamonem.

 

 

SAŁATKA Z BURAKIEM I SEREM FETA (przepis na dwie porcje)

Składniki:
– rukola – 4 garści (80 g),
– burak – 3 małe sztuki (ok. 250 g),
– ser feta – 100 g,
– oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g)
– sok z cytryny – 3 łyżki (30 g)
– oregano, sól, pieprz

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Buraki wyszoruj i wysusz, zawiń w folię i włóż do piekarnika na ok. 60 min (buraki możesz upiec dzień wcześniej). Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerzu. Pokrój ser, dodaj na rukolę. Wymieszaj oliwę, cytrynę i przyprawy, polej sałatę. Upieczonego buraka pokrój i dodaj do sałatki.

 

Zainspiruj się tymi przepisami i twórz zdrowe dania do pracy, które będę Tobie smakować. Pamiętaj, że jeżeli Twoim celem jest poprawa nawyków żywieniowych lub utrata kilogramów, kluczowe jest zabieranie ze sobą posiłków. Łatwiej unikniesz niezdrowym pokusom! Do dzieła.