Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami i pietruszką

Dzisiaj chciałabym podrzucić Wam pomysł na przepyszną przekąskę. Tatar ze śledzia możesz zaserwować podczas imprezy. Świetnie sprawdzi się również jako pasta na pieczywo.
Ryby, szczególnie te tłuste (śledź, łosoś, sardynka, tuńczyk) to źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Zaleca się spożywanie ryb 2 razy w tygodniu po porcji ok. 140 g. W praktyce niestety wygląda to nieco inaczej. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb i owoców morza z braku nawyku i upodobań.
Często, aby przekonać moich pacjentów do zwiększenia ilości ryb w diecie przemycam je w postaci różnych dań i łącze z ulubionymi produktami. Jeżeli nie jadasz ryb, uwierz, że ten tatar może zostać jednym z Twoich ulubionych dań. 🙂

 

Składniki:
– filet śledziowy, w słonej zalewie – 4 filety,
– suszone pomidory, w zalewie, odsączone – 1 słoiczek,
– czerwona cebula – 1/2 dużej sztuki,
– pietruszka, natka – pół pęczka,
– olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki,
– sos sojowy – 1 łyżeczka,
– ocet winny – 1 łyżka,
– pieprz

 

Śledzia dokładnie odsącz z zalewy na ręczniku papierowym, pomidory suszone odsącz z zalewy. Cebulę pokrój na kilka części. Na desce wyłóż pokrojone, odsączone śledzie, suszone pomidory, pietruszkę i cebulę. Wszystko razem posiekaj na drobną kosteczkę. Przełóż do miski, dodaj sos sojowy, ocet i pieprz. Wymieszaj.

 

Smacznego! 🙂