
Potrzebujesz soku z kapusty? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże stężenie soli mineralnych.
Czemu powinno się pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka lub refluks. Wzmagają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]