
Chcesz kupić sól kłodawską? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to składnik konieczny do poprawnego działania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto ich używać podczas gotowania?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadmierne wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, żelazo czy selen, a równocześnie nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy żelaza, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]