
Żywność nieprzetworzoną znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać przeróżnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Ale razem z coraz szerszym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z eko żywności.
Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów
By dany wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność eko i przetwory z niej wyprodukowane muszą uzyskać stosowne certyfikaty wydawane przez uprawnione do tego laboratoria. Najważniejszym jednak przymiotem spożywczych produktów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano według głównych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani środków protekcji roślin mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody gruntowe bądź wywołują zasolenie gleby, a natryski pół silnymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa mają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych związków dostanie się do ciała ich konsumentów.
Jak winna być oznaczona żywność eko?
Żywność eko podlega nieustannemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym też w trakcie przechowywania i transportu. Co kluczowe, jeżeli artykuł spełnia warunki, jego producent obok typowych informacji między innymi o terminie trwałości, możliwych alergenach, masie netto, kraju produkcji składników czy warunkach przechowywania, musi też obligatoryjnie wskazać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdy, które tworzą w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów trzeba zatem czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o otrzymanych certyfikatach.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]