
Znajdź barszcz biały w butelce na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co wywołuje chęć szybkiego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw uprzednio serwowanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki pszennej bądź żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, aczkolwiek wypada zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem indywidualnych smaków oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały
Zrobienie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W poradnikach kulinarnych przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wykorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli chrapka np. na żurek przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym zrobimy sycący barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]