
Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony, koniecznie odwiedź ten adres.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony to zupa wszechstronna
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a przy tym nieco słodkawy aromat powoduje, że perfekcyjnie współdziała on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wrzucają do niego pierogi z grzybami, kapustą bądź mięsem, pozostali wolą w nim kartofle, jajo oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy idealnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem bądź chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie dodano do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, przez co poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak z uwagi na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym najczęściej zjada się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – zrób samodzielnie bądź kup
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób przyprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego odrobinę cukru, aby podbić naturalny słodkawy smak buraka, inni uwielbiają barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo ma więcej istotnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotowywać samemu, ale proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub przez internet.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]