Odkrywanie biznesu

  • Strona główna
  • Usługi
  • Reklama
  • Ochrona zdrowia
  • Branża budowlana
  • Sport i hobby
  • Turystyka
  • Home
  • Tematyka żywnościowa
  • Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

18 sierpnia 2021

Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu.

Historia kawy mrożonej frappe

W 1957 roku w greckich Salonikach odbywały się międzynarodowe targi. Jeden z wystawców prezentował nowy napój czekoladowy dla dzieci, który przyrządzało się poprzez zmieszanie proszku z mlekiem w shakerze. Ten sam wystawca w czasie przerwy chciał zrobić sobie kawę, nie miał jednak wrzątku. Co więc zrobił? Kawę rozpuszczalną zalał zimną wodą i użył shakera, aby ją zmieszać. I tak powstała pierwsza cafe frappe.

Przepis na cafe frappe

Przepis na cafe frappe jest bardzo prosty. Aby zrobić grecką kawę mrożoną w domu, potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki na jedną porcję:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 300 ml zimnej wody,
  • mikser do frappe, blender lub zwykły zakręcany słoik,
  • wysoką szklankę.

Do swojej cafe frappe możesz też dodać cukier, a jeśli wolisz kawę mrożoną z mlekiem, możesz połowę wody zastąpić zimnym mlekiem.

Czasami cafe frappe przyrządza się z espresso. Jeśli swoją kawę mrożoną chcesz zrobić z espresso, wtedy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zastąp 2 filiżankami espresso (do jego przygotowania możesz wykorzystać kapsułki Nespresso, kapsułki Dolce Gusto lub inne kompatybilne z Twoim ekspresem) i zamiast 300 ml zimnej wody użyj 200 ml. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Różne odmiany frappe mają swoje własne nazwy: sketo to kawa bez cukru, metrio – kawa lekko słodzona, glyko – kawa mocno słodzona, a me gala – kawa frappe z mlekiem.

Przygotowanie:

  • Kawę rozpuszczalną (i ewentualnie cukier) zalewamy około trzema łyżkami zimnej wody.
  • Mieszamy kawę mikserem do frappe bądź blenderem albo potrząsamy słoikiem. Robimy to tak długo, aż powstanie piana o wysokości 3-4 cm.
  • Spienioną kawę umieszczamy w wysokiej szklance, dolewamy do niej pozostałą wodę i ewentualnie mleko. Robimy to powoli, lejąc po ściance szklanki.
  • Do gotowej kawy mrożonej frappe możemy dodać kostki lodu lub udekorować ją bitą śmietaną.

Wykonanie frappe może wydawać się trochę skomplikowane ze względu na konieczność mieszania aż do uzyskania piany, ale gdy zrobisz ją pierwszy raz, przekonasz się, że jest to bardzo proste. Warto spróbować, bo cafe frappe jest naprawdę pyszna!

Źródło tekstu: https://cafessima.pl/blog/przepis-na-cafe-frappe-jak-zrobic-grecka-kawe-mrozona-w-domu/

Sprawdź także

  • Domowa herbata rozgrzewająca z dodatkami
  • Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?
  • Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu
  • Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?
  • Wymiana ukraińskiego prawa jazdy na polskie

Ostatnie wpisy

  • Pracownia architektoniczna – Bartłomiej Sitarski
  • Kto powinien przejść badania wysokościowe?
  • Szkoła rysunku – przygotuj się do egzaminów na ASP
  • Okna drewniane – ponadczasowa elegancja
  • Lokal na urodziny i rocznice – jak ją wybrać?

Kategorie

  • Automatyka dla przemysłu
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża meblarska
  • Branża prawnicza
  • Ciekawostki i porady
  • Ciepłownictwo, ogrzewnictwo, wentylacja
  • Finanse
  • Internetowe strony
  • Nauka
  • Ochrona i bezpieczeństwo
  • Ochrona zdrowia
  • Ogrodnictwo
  • Reklama
  • Robienie zakupów
  • Rozrywka
  • Sport i hobby
  • Technologie
  • Tematyka żywnościowa
  • Transport, spedycja, logistyka
  • Turystyka
  • Uroda
  • Usługi
  • Wyposażenie wnętrz
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zagadnienia motoryzacyjne
Copyright 2018. All rights reserved |