
Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do przechowywania dużych ilości ukończonych już środków. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, iż zbiorniki nierdzewne są także doskonałym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej
Zbiornik stalowy jest często wykorzystywany w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości zarazkami czy dzikimi drożdżami.